- Μόρις, Γουίλιαμ
- (William Morris, Γουόλνταμστοου, Έσεξ 1834 – Λονδίνο 1896). Άγγλος καλλιτέχνης και συγγραφέας. Το 1856 ακολούθησε στο Λονδίνο τον αρχιτέκτονα Στριτ, με τον οποίο συνεργαζόταν. Εκεί άρχισε να ασχολείται και με τη ζωγραφική, προς την οποία τον ωθούσαν από καιρό ο Έντουαρντ Μπερν Τζονς και ο Ντάντε Γκαμπριέλε Ροσέτι. Ως μέλος της ομάδας των «προραφαηλικών» ενδιαφέρθηκε για τον Μεσαίωνα και τη γοτθική τέχνη. Αλλά η ιδεολογία του στράφηκε καθαρά προς τον σοσιαλισμό: έγινε ιδρυτικό μέλος του «Σοσιαλιστικού Συνδέσμου» και διευθυντής του δημοσιογραφικού του οργάνου (Commonweal). Ο Μ. πίστευε ότι οι μηχανές και η εκβιομηχάνιση ήταν τα αίτια των σκληρών συνθηκών της ζωής των Άγγλων προλετάριων και ζητούσε την επιστροφή στο πνεύμα των μεσαιωνικών συντεχνιών, όταν τα προϊόντα κατασκευάζονταν με αγάπη από τους τεχνίτες – καλλιτέχνες. Σε συνεταιρισμό με τον Ροσέττι, τον Μπερν Τζονς, τον Φίλιπ Γουέμπ (που είχε σχεδιάσει γι’ αυτόν την περίφημη «Κόκκινη Κατοικία), τον Φορντ Μάντοξ Μπράουν κ.ά., δημιούργησε το 1861 μια εταιρεία παραγωγής και πώλησης όλων των αναγκαίων αντικειμένων για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση της ιδανικής κατοικίας.
Η ίδρυση αυτού του εργαστηρίου αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητας του Μ. και την πραγματοποίηση των ιδεών του περί τέχνης που, παρά τους περιορισμούς της, είχε αποφασιστική σημασία για τη γέννηση μιας νέας αισθητικής αντίληψης. Σημαντική ήταν ακόμα η συμβολή του στην ανανέωση των γραφικών τεχνών και της τυπογραφίας (το 1890 ίδρυσε την Kehnscott Press, εργαστήρι καλλιτεχνικών εκδόσεων) στην οποία αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του δημιουργώντας νέα τυπογραφικά στοιχεία και διακοσμητικά μοτίβα.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μια ποιητική συλλογή, τον Γήινο παράδεισο, που δημοσιεύτηκε μεταξύ του 1868 και του 1870, μεταφράσεις ισλανδικών μύθων, της Αινειάδας (1875) και της Οδύσσειας (1887)· το 1876 δημιούργησε ένα μεγάλο επικό ποίημα με τίτλο Η Ιστορία του Σίγκουρντ, ο Βόλσουνγκ και η Πτώση των Νιμπελούνγκεν. Έργα εμπνευσμένα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις είναι, εκτός από μια ιστορία του σοσιαλισμού, Ένα όνειρο του Τζον Μπολ (1888) και το ουτοπιστικό διήγημα Νέα από πουθενά (1891).
«Η ωραία Ιζόλδη», έργο του Άγγλου καλλιτέχνη Γουίλιαμ Μόρις, το οποίο εκφράζει τα ιδεώδη των προραφαηλικών (Πινακοθήκη Τέιτ, Λονδίνο).
Dictionary of Greek. 2013.